
 - 1 - 

 

 
 

DATE:    October 1, 2021 

INTERPRETATION NO.:    CI2021-0005 

TITLE:    Fan-Powered Terminal Units 

RELATED DEPT. & DIVISION: Development Services Department 

TOPIC:    HVAC  

DECISION MAKER:   Beth M. Culver, AIA, CBO, Building Official 

 

SUMMARY: Fan-Powered Terminal Units with a design capacity of less than 2,000 CFM 
may be used in accordance with the IMC Section 606.2.2 exception 
standards. If the design capacity is greater than 2,000 FCM, a smoke 
detector must be installed on the supply side according to the standards of 
the UMC Section 608.0. 

CODE SECTIONS:              2015 Uniform Mechanical Code (UMC) 

• Local Amendment: §608 

2015 International Mechanical Code (IMC) 

• §606.2.1 
• §606.2.2 
• §606.2.3 

CODE INTERPRETATION:  
The City of Austin Mechanical Code (UMC) Section 608.0 requires that all air moving systems in 
excess of 2,000 cubic feet per minute (CFM) shall have a smoke detector installed in the supply side 
of the system. This detector shall interrupt power to the system upon detection of smoke. This 
section does not mention Fan-Powered Terminal Units. A Fan-Powered Terminal Unit (FPTU) is part 
of a larger air-handling unit. It is not a stand-alone unit. These FPTU’s are not specifically addressed 
by the UMC. They are addressed in the IMC. The IMC does make an exception for FPTU’s. 

IMC Section 606.2.2, Exception:  

Individual smoke detectors shall not be required for each fan-powered terminal 
unit, provided that such units do not have an individual design capacity greater 
than 2,000 CFM (0.9m3/s) and will be shut down by activation of one of the 
following: 

http://www.austintexas.gov/edims/document.cfm?id=279255
https://codes.iccsafe.org/content/IMC2015CU/chapter-6-duct-systems#IMC2015CU_Ch06_Sec606.2.1
https://codes.iccsafe.org/content/IMC2015CU/chapter-6-duct-systems#IMC2015CU_Ch06_Sec606.2.2
https://codes.iccsafe.org/content/IMC2015CU/chapter-6-duct-systems#IMC2015CU_Ch06_Sec606.2.3
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1. Smoke detectors required by Sections 606.2.1 and 606.2.3. 
2. An approved area smoke detector system located in the return air 

plenum serving such units. 
3. An area smoke detector system as prescribed in the exception to Section 

606.2.1. 

The exception states that individual smoke detectors are not required for Fan-Powered 
Terminal Units that are part of a larger air distribution system that has a method of 
smoke shut down installed. The individual capacity of these units cannot exceed 2,000 
CFM (0.9m3/s) and they must shut down by one of the three means listed in the 
exception. In all cases, the FPTU must shut down, but not necessarily by their own 
dedicated smoke detectors. If the FPTU design capacity exceeds 2,000 CFM (0.9m3/s), 
the unit is treated as an independent system and an individual smoke detector would be 
required. The UMC requires smoke detection to be installed in the supply side of a 
system and IMC requires detection to be installed in the return side of a system. If a 
conflict arises between the two codes, the UMC supersedes the IMC to the extent of a 
conflict. All smoke detection shall be installed in the supply side. 

Question: Are individual Fan-Powered Terminal Units in excess of 2,000 CFM required 
to have a smoke detector installed in the supply side per the requirements 
of the 2015 UMC Section 608.0? 

Answer:  Yes. 

Question: Can a Fan-Powered Terminal Unit with an individual design capacity of less 
than 2,000 CFM be shut down according to the exception listed in the 2012 
IMC Section 606.2.2? 

Answer:  Yes. 

Question: Is an individual FPTU that has an individual design capacity of less than 
2,000 CFM but has a shared supply or return duct or plenum with a 
combined design capacity greater than 2,000 CFM, required to have a 
smoke detector installed? 

Answer:  No, but the unit must be shut down per IMC 606.2.2. 

 

 

 
___________________________________________________________________ 
Beth M. Culver, AIA, CBO, Building Official 
 
This interpretation was previously approved as CI2014-0003 by Dan McNabb, Deputy Building Official. 
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