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DATE:    October 1, 2021 

INTERPRETATION NO.:    CI2021-0009 

TITLE:    Trenching, Excavation, Bedding, and Backfilling of Piping 

RELATED DEPT. & DIVISION: Development Services Department 

TOPIC:    Pipe Installation  

DECISION MAKER:   Beth M. Culver, AIA, CBO, Building Official 

 

SUMMARY: IPC Section 306 shall be the defining method for trenching, excavation, 
bedding, and backfilling 

CODE SECTIONS:              2015 Uniform Plumbing Code (UPC) 

• §314.4 

2000/2003 Uniform Plumbing Code Answers and Analysis Manual 

2015 International Plumbing Code (IPC) 

• §306 

CODE INTERPRETATION:  

Question: What is the definition of backfilling material? 

Answer: The material used to fill the void around the pipe and fittings and the 
remainder of the excavation or trench from the bottom of the pipe to the 
top of the excavation or trench. 

Question: What is the definition of bedding material? 

Answer: The material used to support the pipe and fitting from the bottom of the 
excavation or trench to the bottom of the pipe and fittings. 

Question: What is the correct method and material to be utilized concerning 
excavation, trenching, bedding, and backfilling? 

Answer: Section 306 of the 2015 IPC clearly explains in detail the correct materials 
and procedures concerning all situations where excavation, trenching, 

http://epubs.iapmo.org/UPC/mobile/index.html#p=61
https://codes.iccsafe.org/content/IPC2015CU/chapter-3-general-regulations#IPC2015CU_Ch03_Sec306
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bedding, and backfilling are required. The 2015 UPC has similar verbiage but 
does not go into the detail the IPC offers. 

There is a COA memo dated 12/28/2006 that partially addresses bedding 
and backfill. It states the use of gravel no larger than ½” is acceptable for 
bedding. 

However, this speaks to bedding alone and does not address backfill. To 
further confuse the issue, the referenced code Section 315.4 of the 2003 
UPC clearly address backfilling while the memo itself deals with bedding. 
The memo does reference backfilling as to being present on site at the time 
of inspection but does not identify what that material is. 

There is a code interpretation in the 2000/2003 UPC Answers and Analysis 
Manual also referencing Section 315.4 that gives us an answer for backfill 
material which shall be no larger than 3/16”. So, from these two 
documents, we are to infer the bedding material shall be no larger than ½” 
while the backfill material shall be no larger than 3/16”. However, neither 
document, nor the UPC itself, address the installation of these materials as 
clear as the IPC. 

Since Section 306 of the IPC is more prescriptive than the UPC and there are 
no conflicts between the two, the IPC Section 306 shall be the defining 
method for trenching, excavation, bedding, and backfilling. 

 

 

 
___________________________________________________________________ 
Beth M. Culver, AIA, CBO, Building Official 
 
This interpretation was previously approved as CI2015-0003 by Jose Roig, Deputy Building Official. 
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