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ORDINANCE NO. 040422-49

AN ORDINANCE ADOPTING A NEW CHAPTER 1-3 OF THE CITY CODE
RELATING TO CITATION PROGRAM; AMENDING SECTION 10-5-44 OF
THE CITY CODE RELATING TO PLACING OBJECTS ON PUBLIC
PROPERTY; AMENDING SECTION 25-10-103 OF THE CITY CODE
RELATING TO SIGNS ON PUBLIC PROPERTY; CREATING OFFENSES; AND
PROVIDING PENALTIES.

BE IT ORDAINED BY THE CITY COUNCIL OF THE CITY OF AUSTIN:

PART 1. A new chapter 1-3 is adopted to read:
- CHAPTER 1-3 CITATION PROGRAM.
§ 1-3-1 APPLICABILITY,

This chapter does not apply to law enforcement by licensed peace officers who are
employed by the City as peace officers.

§ 1-3-2 AUTHORITY TO ISSUE CITATIONS TO APPEAR IN MUNICIPAL
COURT.

A director of a City department may issue one or more citations to a person to
appear in municipal court, if the director reasonably believes that the person has engaged
in conduct that violates a law or ordinance the director is responsible for enforcing.

§ 1-3-3 DESIGNATED EMPLOYEES.
(A) A department director may designate employees to issue citations.
(B) A person designated under this section must:
(1) be an employee of the director's department; and
(2) successfully complete a training program approved by the director.
(C) A person designated under this section:

(1) is not a peace officer; and
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(2) is not authorized to arrest an individual for violation of a City ordinance.

(D) The department director shall provide a designated employee with an
identification card, including the department name, the name of the employee,
and a photograph of the employee.

(E) A designated employee shall show the employee's identification card on
request.

§ 1-3-4 CITATION.

(A) A citation issued under this section must be on a form approved by the
municipal court clerk that includes the following information:

(1) the name, address, date of birth, or driver's license number and physical
description, and telephone number of the person cited;

(2) the offense for which the person is charged;
(3) the date and location of the offense;
(4) an appearance date;

(5) astatement requiring the person receiving the citation to appear at
municipal court on or before the appearance date indicated on the
citation;

(6) a statement of the person's promise to respond to the citation by the
appearance date indicated on the citation, including a place for the
person cited to provide the person's signature;

(7) the signature of the person issuing the citation; and

(8) other information as determined by the director of the issuing
department.

(B) Upon receipt of a completed citation, the municipal court clerk shall process
the citation and cause a complaint to be filed, in the same manner as a citation
1ssued by a peace officer.

§ 1-3-5 DUTY TO RESPOND TO CITATION.

(A) On or before the appearance date indicated on a citation, a person cited shall
submit a plea to each charge indicated on the citation. The person may enter a
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plea of guilty, not guilty, or no contest. The plea may be submitted by mail, in
person, or by other method acceptable to the municipal court. .

(B) A person may enter a plea of guilty or no contest to a charge on a citation by
paying the fine for the charge.

§1-3-6  OFFENSES.

(A) A person commits an offense if the person has been issued a citation and the
person fails to enter a plea to a charge indicated on the citation on or before the
appearance date indicated on the citation.

(B) A person commits an offense if the person interferes with, hinders, or molests
a City employee in the performance of the employee's duties under this
chapter.

(C) A person commits an offense if the person gives a false or fictitious name,
address, or other information to a director or designated employee at the time
the director or designated employee issues the person a citation.

§ 1-3-7 CUMULATIVE REMEDIES.

The remedies authorized in this chapter are cumulative of other remedies. This
chapter does not require a department director or designated employee to issue a citation
in lieu of other remedies.

PART 2. Section 10-5-44 of the City Code is amended to read:
§ 10-5-44 PLACING OBJECTS ON PUBLIC PROPERTY.

(A) A person commits an offense if the person places, or authorizes to be placed,
an object designed to attract the attention of the public on a tree, building,
pole, or structure that is on or over public property or public right-of-way.

(B) If a violation of Subsection (A) occurs, the primary beneficiary of [a-persen
identified-by] the object is presumed to have committed the violation.

(C) Itis a defense to prosecution that placement of the object was authorized or
required by city, state, or federal law.

(D) Proof of a culpable mental state is not required for conviction of an offense
under this section.

(E) An offense under this section is punishable by a fine of not less than:
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(1) $ 50 for a first conviction;

(2) $ 200 for a second conviction within any 24-month period; and

(3) $ 400 for a third or subsequent conviction within any 24-month period.

(F) To determine the minimum fine under Subsection (E). one or more fines

assessed during a 24-hour period beginning at midnight and ending at 11:59
p.m. constitute a single conviction.

(G) A person who commits an offense under Subsection (A) shall remove the
object. In addition to other enforcement remedies, a person who fails to
remove an object within 48 hours after being notified of the offense in writing
by an authorized City representative is subject to a civil penalty of $200 per
day for every day or part of a day the object is in place.

(H) The city manager may remove an object placed on or over public property or
public right-of-way in violation of this section. The city manager is not
required to give notice to the owner or beneficiary of an object removed under
this section, either before the removal or before the disposition or destruction
of the object.

(I) The remedies authorized under this section are cumulative. If the City files a
civil or criminal action, it is not precluded from pursuing any other action or

remedy. '
PART 3. Section 25-10-103 of the City Code is amended to read:

§ 25-10-103 SIGNS PROHIBITED IN PUBLIC RIGHT-OF-WAY.

(A) A person may not cause or authorize a sign to be installed, used, or maintained
on or over a public property or public right-of-way, except as authorized by
this chapter.

(B) The primary beneficiary of any sign installed in violation of this section is
presumed to have authorized or caused the installation, use, or maintenance of
the sign in violation of this section and commits an offense.

(O) Proof of a culpable mental state is not required for conviction of an offense
under this section.

(D) An offense under this section is punishable by a fine of not less than:

(1) $50 for a first conviction;
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(2) $200 for a second conviction within any 24-month period; and

(3) 3400 for a third or subsequent conviction within any 24-month period,

(E) To determine the minimum fine under Subsection (D), one or more fines

assessed during a 24-hour period beginning at midnight and ending at 11:59

p.m. constitute a single conviction.

(F) A person who commits an offense under Subsection (A) shall remove the

object. In addition to other enforcement remedies, a person who fails to
remove an object within 48 hours after being notified of the offense in writing
by an authorized City representative is subject to a civil penalty of $200 per
day for every day or part of 2 day the object is in place.

(G) [€53] The city manager may remove a sign or other advertising device
installed, used, or maintained on or over any public property or public right-of-
way in violation of this chapter. Notice is not required to be given to the
owner or beneficiary of a sign removed under this section, either before the
removal or before the disposition or destruction of the sign.

(H) [(B3] This section does not prohibit the installation, use, or maintenance in the
public right-of-way of*

(1) asidewalk sign;
(2) aprojecting sign in the downtown sign district;
(3) astreet banner; or

(4) a wall sign that is mounted flat against the building and extends not more
than 18 inches from the facade of a building and into public right of way.

(D [B)] A sign installed, used, or maintained on or over public property or public
right-of-way is presumed to be abandoned, unless the sign is authorized by this
chapter. Chapter 9-1 {30-1] (dbandoned Property and Vehicles) does not apply
to a sign abandoned under this section.

(J) The remedies authorized under this section are cumulative. If the City files a
civil or criminal action, it is not precluded from pursuing any other action or

remedy.
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PART 4. This ordinance takes effect on May 3, 2004.
PASSED AND APPROVED '

April 22 , 2004

APPROVED: ATTEST:

David Allan Smith
City Attomey
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Will Wynn
Mayor

Shii'leﬂ. Brown
City Clerk




