
QUESTIONS FROM THE SMOKING IN PUBLIC PLACES  
COMMUNITY MEETINGS 

Question Response 
1. As per Sec. 10-6-2 (A – D), are we going to or can we issue 

citations to individuals who are committing an offense by 
smoking in a public place or smoking within 15’ of an 
entrance/openable window in lieu of the owner/mgr of the 
establishment?  If we are to “cite” individual patrons (as 
opposed to owners), wouldn’t that be a matter for APD? 

 
 
 

If smoking occurs within 15’ on a outdoor portion of the 
establishment which is not a public right-of-way, the owner must 
ask the patron to stop smoking. The owner should follow their 
standard procedures for violations of house rules. 
 

2. What are the implications of the term “tobacco” not being 
mentioned in the ordinance?” 

 

No implications.  “Tobacco” is referenced in the definition of 
“Retail Tobacco Store” and the intent of the ordinance is to 
include “tobacco” when referring to “cigar” and “cigarette.”     

3. Is a “hookah” (a.k.a. water pipe) considered a smoking 
accessory prohibited by the current ordinance? 

 
 
 

The hookah is a “device” used for smoking and considered an 
accessory. 

4. Would a “hookah” bar be considered a “retail tobacco 
store?” 

 
 
 

Only if the sale of other products is “incidental” – defined as 
occurring by chance or isolation…an unpredictable or minor 
accompaniment. 

5. As per Sec. 10-6-2 (E), what specifically does “necessary 
steps” mean? The owner or operator of a public place 
commits an offense if the person fails to take necessary 
steps to prevent or stop another person from 

      smoking in an enclosed area in a  
      public place. 

 
 

 

Necessary steps include no smoking signs, absence of ash trays, 
asking the patron to stop smoking, asking the patron to leave the 
establishment if they refuse to stop smoking and following your 
standard business practices for enforcing house rules. 
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6. What items specifically meet the definition of “ashtray” and 
“smoking accessory?” 10-6-8 (C) i.e., are matchbooks in the 
absence of smoking an accessory? 

 
 
 

An ashtray is any object used to dispose of ashes resulting from 
smoking.  A matchbook would be considered an accessory only it 
was being used for smoking.   

7. How can establishment owners legally ask an individual to 
move 15’ away from the entrance when they are on a 
“public” walkway? 

 
 

Owners cannot and are not expected to. 

8. If 10-6-8 “Signs Required” was not included in the 
approved petition, is it legal that the signage requirement 
was adopted in the ordinance? 

The approved petition does include the signage language. 

9. Is it a violation of the ordinance to burn a candle, with 
respect to the definition of “Smoking “; 10-6-1 (8) 
i.e.,“burning….combustible substance?” 

 

Burning a candle does not reasonably meet the definition of 
smoking and HHSD would not enforce the Code against burning 
candles. 
 

10. Per Sec. 10-6-11 (A), is a Class C misdemeanor legally 
punishable by up to $2000?  Or is the max penalty $500?   

 
Is a Class C misdemeanor considered a “criminal” offense? 

 

A misdemeanor is considered a criminal offense.  The ordinance 
reads “$2,000” and it would be a judge’s decision as to what fine 
amount was imposed. 

11. What specific individuals may be held liable for violations 
of the ordinance in an establishment?  Bartenders, mgrs, 
wait-staff, etc. in the absence of a mgr? 

 

An owner/operator will be issued legal notice when violations are 
observed.  If the owner is not present at the time of the observed 
violation, the operator would be any person “in charge.” 

12. Can we adopt a program for staff to become licensed such 
that they are responsible for enforcing the smoking 
ordinance when they observe a violation and the owner is 
not held directly liable?  (similar to bartender liabilities) 

 
 

We choose not to adopt such a program.  Again, if the owner is not 
present, the staff “in charge” would be issued a notice of violation. 
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13. Please provide clarification of Sec.  
10-6-10 (A) This section is cumulative of the other laws 
providing enforcement authority and the meaning of 
“injunctive relief” in 10-6-10 (D) The Director of the Health 
and Human Services Department may enforce this chapter 
and seek injunctive relief. 

This Dept. is able to and must enforce the smoking ordinance in 
the same manner and to the extent of other laws providing 
enforcement authority. 
 
“Injunctive relief” means the Director of HHSD may ask a judge 
to enforce the ordinance and impose penalties for non-compliance. 
 

14. Under the new ordinance, would a bar owner be permitted 
to allow smoking if their establishment was strictly 
“members only” or strictly private…i.e, not open to the 
general public/not a public establishment, similar to a 
fraternal organization? 

 

No.  If an establishment does not meet the criteria for an 
exemption set forth by the ordinance, such a “private” bar or club 
would still contain “workplaces” in which smoking is prohibited.  

15. A question was raised about why the City is not refunding 
permit fees to establishment owners for the time their 
permits are no longer valid after 9-1-05.  The term 
“takings” was used by one of the attendees in reference to 
the fees paid to the City prior to a change in the ordinance.   

 
 
 
 

The term “takings” does not refer to permit fees collected by the 
City.  Permit fees will not be refunded once a permit has been 
issued. 

16. Is a fire exit considered an entrance and, thus, required to 
meet the 15’ setback distance? 

 
 

Yes.  A fire exit could be used as an exit, and thus, an entry; i.e., a 
patron could partially exit and either return or allow other patrons 
in the establishment. 
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