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TITLE:    Size Limitations for Accessory Dwelling Units 

RELATED DEPT. & DIVISION: Development Services Department 

TOPIC:    Accessory Dwelling Units  

DECISION MAKER:   Brent Lloyd, Development Officer    

 

SUMMARY: (1)  Calculating gross floor area (“GFA”) is necessary to determine whether a 

structure meets applicable limitations on floor-to-area ratio (“FAR”) 

under the Land Development Code (“LDC”). In determining compliance 

with the 0.15 FAR limit applicable to accessory dwelling units (“ADUs”) 

under LDC § 25-2-774 (Two-Family Residential Use), GFA is determined 

under the LDC’s general definition and is not subject to the exemptions 

applicable under LDC Chapter 25-2, Subchapter F (Residential Design & 

Compatibility Standards) § 3.3. 

 (2)  In capping the size of an ADU at “1,100 total square feet,” LDC § 25-2-

774 does not use the term “gross floor area,” so all floor area associated 

with the ADU is counted towards the 1,100 square-foot limit whether it 

meets the definition of GFA or not.   

CODE SECTIONS:            Land Development Code – Title 25 

• § 25-2-774 (Two-Family Residential Use) 

• Chapter 25-2, Subchapter F (Residential Design & Compatibility) § 3.3  

CODE INTERPRETATION: 

LDC § 25-2-774 (Two-Family Residential Use) regulates two-family residential uses, which are 

commonly referred to as ADUs. Under LDC § 25-2-774(C)(5), an ADU:   

(5)  may not exceed:  

(a)  1,100 total square feet or a floor-to-area ratio of 0.15, whichever is smaller; 

and  

(b)  550 square feet on the second story, if any[.] 

https://library.municode.com/tx/austin/codes/code_of_ordinances?nodeId=TIT25LADE_CH25-2ZO_SUBCHAPTER_CUSDERE_ART4ADRECEUS_SPARESPUS_S25-2-774TMIREUS
https://library.municode.com/tx/austin/codes/code_of_ordinances?nodeId=TIT25LADE_CH25-2ZO_SUBCHAPTER_FREDECOST_ART3DEME_S3.3GRFLAR
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This interpretation clarifies the FAR and square footage limits applicable under this provision. 

Calculating GFA for ADUs  

FAR regulations limit the mass of buildings relative to lot size. Determining a structure’s FAR requires 

calculating its overall GFA. Under LDC § 25-1-21 (Definitions), FAR and GFA are defined as follows: 

(42) FLOOR AREA RATIO means the ratio of gross floor area to gross site area.  

(46)   GROSS FLOOR AREA means the total enclosed area of all floors in a building 

with a clear height of more than six feet, measured to the outside surface of 

the exterior walls. The term includes loading docks and excludes atria 

airspace, parking facilities, driveways, and enclosed loading berths and off-

street maneuvering areas. 

In limiting ADUs to “a [FAR] of 0.15,” LDC § 25-2-774(C)(5) does not modify the general definition of 

GFA quoted above. This means that, in determining whether an ADU exceeds the 0.15 FAR limit, all 

floor area within an ADU counts towards GFA if it meets the general definition. 

In contrast to LDC § 25-2-774(C)(5), LDC Chapter 25-2, Subchapter F (Residential Design & 

Compatibility Standards) § 3.3 includes several exemptions that reduce the amount of floor area that 

counts towards GFA for purpose of applying Subchapter F’s requirements.1 These exemptions do not 

apply in calculating GFA for purposes of LDC § 25-2-774(C)(5), which operates separately from 

Subchapter F and is the controlling provision for limiting the size of ADUs. 

The Square Footage for ADUs  

As quoted above, LDC § 25-2-774(C)(5) limits the size of ADUs to “1,100 total square feet,” which is a 

different term than GFA. Therefore, in applying this limitation, all floor area included in the ADU 

applies whether it meets the definition of GFA under LDC § 25-1-21 (Definitions) or not.    

 
 
 
 
___________________________________________________________________ 
Brent Lloyd, Development Officer 

 
1 The Subchapter F exemptions, which specifically modify the general definition of GFA in LDC § 25-2-
21 (Definitions), reduce the amount of floor area that counts towards GFA for porches, attics, carports, 
parking areas, and other specifically listed categories of residential floor space. 
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