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DATE:    October 1, 2021 

INTERPRETATION NO.:    PM2021-0004 

TITLE:    Worker Protection Standards – Applicability 

RELATED DEPT. & DIVISION: Development Services Department 

TOPIC:    Specialized Certifications  

DECISION MAKER:   Beth M. Culver, AIA, CBO, Building Official 

SUMMARY: This memo specifies review procedures, criteria, and exemptions applicable 
to projects for which certification under City Code § 4-18-2 (Worker 
Protection Certification) is required by City Code or other council-approved 
ordinance. 

CODE SECTIONS:             Austin City Code – Title 4 (Business Regulation and Permit Requirements) 

• § 4-18-1 (Expedited Building Plan Review) 
• § 4-18-2 (Work Protection Certification) 

POLICY:  

Background 

City Code § 4-18-2 (Worker Protection Certification) establishes certification requirements that apply 
if, and only if, a project is required to be certified by another provision of City Code or other council-
approved ordinance.  Currently, certification is only required for projects utilizing expedited plan 
review process under City Code § 4-18-1 (Expedited Plan Review).  For reference, both sections are 
copied below under “Relevant Code Sections.”    

https://library.municode.com/tx/austin/codes/code_of_ordinances?nodeId=TIT4BUREPERE_CH4-18GEPEST_S4-18-1EXBUPLRE
https://library.municode.com/tx/austin/codes/code_of_ordinances?nodeId=TIT4BUREPERE_CH4-18GEPEST_S4-18-2WOPRCE
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Special Review Procedures 

The procedures described below are intended to aid reviewers and applicants in determining 
whether a project is subject to the certification requirements in City Code § 4-18-2 (Worker 
Protection Certification) and, if certification is required, to provide guidance on the applicable 
requirements. 

1. Is a project required to be certified under City Code § 4-18-2 (Worker Protection 
Certification)? 

Compliance with City Code § 4-18-2 (Worker Protection Certification) is not required unless a 
project is utilizing expedited building plan review for commercial projects or is specifically 
required to provide certification by another provision of City Code or council-approved 
ordinance.1  Additionally, there are several criteria and exemptions that further limit the 
type of development for which certification is required.  

The following guidelines define the conditions in which certification is required:   

a. If a project is utilizing expedited building plan review under City Code § 4-18-1 
(Expedited Plan Review), then certification is required if: 

i. The project is associated with a site plan or building permit application that was 
submitted on or after March 13, 2017, which is the effective date of the 
ordinance adopting the worker protection certification requirements; and 

ii. Consistent with City Code § 4-18-1(B)(3), the project is: 

(a) Commercial and includes no residential uses, as further defined in 
Paragraph 2, below;  

(b) Over 75,000 square feet or exceeds $7,500,000 in construction value, as 
further defined in Paragraph 3, below; and  

(c) Submitted by an applicant other than a nonprofit organization that is tax 
exempt under 26 U.S.C. § 501(c)(3) and operates within the planning 
jurisdiction. 

b. If a project is not utilizing expedited review under City Code § 4-18-1 (Expedited Plan 
Review), then certification is only required if: 

i. Compliance is specifically required by another provision of City Code or a 
separately council-approved ordinance; and 

ii. The project is associated with a site plan or building permit application 
submitted on or after the date that the certification requirement became 
effective.  

                                                 
1 As of the date of this memo, only projects utilizing expedited building plan review are required to provide certification 
under City Code § 4-18-2 (Worker Protection Certified).  However, in some cases, a special ordinance (such as Planned Unit 
Developments) or agreement may also require certification even if the project is not utilizing expedited building plan 
review. 
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2. What constitutes a “residential use” for purposes of City Code § 4-18-1(B)(3)(a), which 
limits the certification requirement to a project that is “commercial and includes no 
residential uses”?   

a. The following are treated as residential uses for purposes of the certification 
requirement:    

• Multi-family residential 
• Apartments 
• Condominium residential 
• Duplex residential 
• Retirement housing 
• Single-family residential 
• Townhouse residential 
• Two-family residential 
• Accessory dwelling unit or units, such as a casita, accessory apartment, garage 

apartment, or guest house 
• Institutional residences containing a dwelling unit or units such as assisted living, 

hospice center, family home, group home class I, group home class II, residential 
treatment, or long-stay care facilities. 

b. The following uses are not treated as residential for purposes of the certification 
requirement: 
• Group residential 
• Timeshares 
• Hotel-motel 
• Bed and breakfast residential 
• Cooperative housing 
• Residence halls 
• Fraternity or sorority houses 
• Dormitories 
• Similar structures to those above. 

3. How is square footage and valuation determined for purposes of City Code § 4-18-
1(B)(3)(b), which limits the certification requirement to projects that are “over 75,000 
square feet or exceeds $7,500,000 in construction value[?]” 

Only count commercial uses and related improvements in determining whether a project 
exceeds 75,000 square feet or $7,500,000 in construction value. 

4. If a project is required to provide a certification under City Code § 4-18-2 (Worker 
Protection Certification), what documents are required to meet the certification 
requirement? 

Certifications are provided by third parties and must be provided “on a form approved by 
the accountable official.”  Please consult with the Building Official or Development Officer 
for additional information on certification requirements. 
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Relevant Code Sections 

§ 4-18-1 EXPEDITED BUILDING PLAN REVIEW. 

(A) The director of the Development Services Department may adopt requirements for providing 
expedited plan review for building permits, site plans, or other applications required under 
Title 25 (Land Development).  

(B) Requirements for expedited building plan review adopted under this section must, at a 
minimum:  

(1) Consolidate different disciplines of plan review required for approval of an application; and  

(2) Provide for expedited turnaround time for plan review comments on an application and on 
subsequent updates submitted by the applicant; and  

(3) Require certification under Section 4-18-2 (Worker Protection Certification) if the project is:  

(a) Commercial and includes no residential uses;  

(b) Over 75,000 square feet or exceeds $7,500,000 in construction value; and  

(c) Submitted by an applicant other than a nonprofit organization that is tax exempt 
under 26 U.S.C. § 501(c)(3) and operates within the planning jurisdiction.  

(C) If a building permit is associated with a site plan under Chapter 25-5 (Site Plan), the total 
square footage and construction value of all nonresidential structures and improvements 
included in the site plan shall apply for purposes of reviewing an application for expedited 
review of the building permit application under Subsection (B)(3)(b).  

(D) In addition to submitting a complete permit application and providing such other information 
as may be required by the director, an applicant for expedited building plan review must pay 
an enhanced fee established by separate ordinance. 

§ 4-18-2 Worker Protection Certification. 

(A) This section establishes provisions for certifying that development projects will meet specified 
worker protection standards. Compliance with this section is required only if specifically 
provided elsewhere in this Title or by separate ordinance.  

(B) If a project is required to be certified under this section, the accountable official may accept a 
permit application for review only if the application includes a third-party certification 
requiring that construction:  

(1) Comply with the "Better Builder" program, as the program existed on February 2, 2017; or  

(2) A similar program, if approved by ordinance, that establishes comparable requirements for:  

(a) Payment of a living wage:  

(b) Completion of OSHA-10 training;  

(c) Workers compensation;  

(d) Hiring goals from local craft training programs;  
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(e) Compliance with all applicable state, federal, and local laws; and  

(f) Independent on-site monitoring.  

(C) A third-party certification required under this section must be on a form approved by the 
accountable official.  

 
 
 
___________________________________________________________________ 
Beth M. Culver, AIA, CBO, Building Official 
 
Historical Note:  This policy memo updates the original version of Policy Memo No. 2019-0001 to improve 
readability and provide additional context. 
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