
 

TO:   Development community 
     
FROM:  Randy Scott, Park Planning Program Manager 
 
DATE: April 16, 2020 
 
SUBJECT:  Parkland Dedication Code Interpretation 
_______________________________________________________________ 
 
INTERPRETATION NUMBER: CI2020-1001 
     
TITLE:  Park Deficiency as a Factor in Requiring Land or Fees 
 
CODE SECTION: § 25-1-605 - FEE IN-LIEU OF PARKLAND DEDICATION (B) 
 
PURPOSE:  What does it mean for a site to be located in a “Deficient Park Area” 

and how will it affect a determination of parkland dedication or fees-in-
lieu? 

 
A site’s location within a Deficient Park Area is one of several guiding considerations in 
determining a land or fee in lieu requirement under 25-1-601. The “Deficient Park Area”, as 
defined in the Parkland Dedication Operating Procedures, Section 14.3.3., is where there is 
no parkland within walking distance to serve the people in that area. Potential greenways 
and corridors that would provide increased connectivity with existing or planned parks or 
recreational amenities are also included in the “Deficient Park Area”.  
 
The Deficient Park Area Map is publicly available via the parkland deficiency layer on 
Property Profile Viewer and through ArcGIS Online. Walking distance is defined by Council 
Resolution 20091119-068, with guidance from the Trust for Public Land, as a half (1/2) mile 
outside of the urban core and a quarter (1/4) mile inside of the urban core. 
 
Walking distance to the  nearest park is calculated using the following:  

 Street connectivity  
 Accessible sidewalks  
 Protected pedestrian crossings 
 Distance from a park along a sidewalk  
 Barriers such as railroads, bodies of water, major roadways  

 
Major roadways are defined as roads with a speed limit equaling or greater than 45 miles an 
hour and are considered unsuitable for all ages and abilities. Protected crossings on major 
roadways include traffic signals complete with ADA Accessible pedestrian continental 
crosswalks with walk signals and Pedestrian Hybrid Beacons.  
 
Prior to 2019, the Deficient Park Area was calculated as the grackle flies in a spatial buffer. 
A park’s service area was a circle with a  ¼ or ½ mile radius. This method did not account 
for factors such as park entrances, sidewalks or street connectivity, resulting in an 



 

incomplete picture of a park’s accessibility on foot. In 2019, to fully comply with Council 
Resolution 20091119-068 to provide parks within a walking distance of all of the people of 
Austin, PARD staff updated the map to reflect ¼ mile and ½ mile walk sheds using a GIS-
based network analysis. The revised map represents a more accurate simulation of 
walkability to parkland. The new park deficiency boundary is updated regularly on Property 
Profile Viewer and ArcGIS Online when new parks are made public through dedication or 
acquisition. 
 
In sum, a site’s location in a park deficient area is a guiding factor as to whether land will be 
required to satisfy parkland dedication, should the site be suitable for parkland and able to  
provide a connection and/or amenity to remedy the park deficiency in the area. Other factors 
include those listed in City Code 25-1-605 § (B).  
 

 
 

 
  



 

TO:   Development community 
     
FROM:  Randy Scott, Park Planning Program Manager 
 
DATE:  April 16, 2020 
 
SUBJECT:  Parkland Dedication Code Interpretation 
_______________________________________________________________ 
 
INTERPRETATION NUMBER: CI2020-1002 
 
TITLE:  Park Adjacency as a Factor in Requiring Land or Fees 
 
CODE SECTION:  § 25-1-605 - FEE IN-LIEU OF PARKLAND DEDICATION (B) 
 
PURPOSE:  What does it mean for a site to be located in adjacent to parkland and 
how will it affect a determination of parkland dedication or fees-in-lieu? 
 
Sites subject to parkland dedication may owe land if they are adjacent to parkland. This 
decision is made by the Parks and Recreation Department review staff if the adjacent 
parkland has a need for additional connectivity, expansion related to impact of increased 
density and use of the park, improvements associated with accessibility or other needs 
identified in an adopted park Master Plan, Urban Trails Master Plan, Council or Parks Board 
Direction, the Parks Long Range Plan, Neighborhood and Regulating plans, or as identified 
by the Director. This is consistent with requirements described in 25-1-605 (B) and in the 
Parkland Dedication Operating Procedures, Section 14.3.6 (A)  
 
In all cases, sites adjacent to parkland will be asked to provide a connection to the parkland 
for the occupants of their development in the form of a trail or, at minimum, a gate when 
applicable. Sites adjacent to parkland will be asked to screen trash and utility service areas 
from the view of parkland to preserve the nature of the park experience. Sites adjacent to 
parkland will also be reviewed for encroachments on parkland as well as for drainage and 
utility infrastructure that shares a property boundary or drains onto parkland. 
 
Sites adjacent to parkland may also have the opportunity to use their dedication and 
development fees toward building park amenities and facilities. If the park has an approved 
site plan, a revision or correction may be made to add park amenities such as trails, play 
grounds and parking spaces in accordance with the master plan for the park (if applicable). 
The development community benefits by using fees to provide recreational amenities 
directly to their residents on public land rather than utilizing land on their own site. In these 
cases the developer must enter into a Park Improvement Donation Agreement and have the 
Director’s approval for the infrastructure. Should the improvements be considered major, 
approval from the Parks and Recreation Board may be required.  
 
 
 



 

TO:   Development community 
     
FROM:  Randy Scott, Park Planning Program Manager 
 
DATE:  April 16, 2020 
 
SUBJECT:  Parkland Dedication Code Interpretation 
_______________________________________________________________ 
     
INTERPRETATION NUMBER: CI2020-1003 
 
TITLE:  Sufficient Acreage to Meet the Standards for Dedicated Parkland as a 

Factor in Requiring Land or Fees 
 
CODE SECTION: § 25-1-605 - FEE IN-LIEU OF PARKLAND DEDICATION (B) 
 
PURPOSE:  What does it mean for a site to have sufficient acreage to meet the 
standards for dedicated parkland and how will it affect a determination of parkland 
dedication or fees-in-lieu? 
 
Section § 25-1-603 – Standard for Dedicated Parkland of the land development code 
describes the minimum standards for dedicated parkland. 
 
The Parkland Dedication Operating Procedures § 14.3.7 Supplemental Standards for 
Dedicated Parkland (A) further describes the standards for dedicated parkland. 
Considerations include: 

 A park should include a minimum of ¼ acre of unencumbered land. 
Encumbrances include floodplain, easements, and slopes steeper than 10%. 

 Right of way frontage to allow for access and visibility of the parkland 
 Topography, slope and suitability for active play for the parkland provided 
 Encumbrances that limit opportunity for active play on parkland 
 Ability of PARD to connect parkland to utilities such as potable water 
 Location of parkland central to occupants of the site 
 

If doing so would achieve greater consistency with the standards in Subsection (A), PARD 
may allow an applicant to dedicate parkland required for a subdivision at another site owned 
by the same applicant. § 14.3.7 Supplemental Standards for Dedicated Parkland (B) allows 
for the dedication of land at another site within a ¼ or ½ mile of the development.  The 
offsite dedication must meet the criteria in 25-1-603 as well as the supplemental standards 
described above.   
 
 
  



 

TO:   Development community 
     
FROM:  Randy Scott, Park Planning Program Manager 
 
DATE: April 16, 2020 
 
SUBJECT:  Parkland Dedication Code Interpretation 
_______________________________________________________________ 
 
INTERPRETATION NUMBER: CI2020-1004 
     
TITLE:  Addressing Critical Need for Dedicated Parkland as a Factor in 

Requiring Land or Fees 
 
CODE SECTION: § 25-1-605 - FEE IN-LIEU OF PARKLAND DEDICATION (B) 
 
PURPOSE:  What does it mean for a site to be needed to address a critical need for 
parkland or to remedy a deficiency identified by the Deficient Park Area Map and 
how will it affect a determination of parkland dedication or fees-in-lieu? 
 
Sites subject to parkland dedication may owe land if this land is needed to address a critical 
need for parkland or to remedy a deficiency identified in the Deficient Park Area Map. The 
area is determined to be deficient if there is no parkland within walking distance to serve the 
people of that area. In some cases an area might densify rapidly and exceed the service 
capacity of an existing park, creating a critical need for additional parkland. The park 
reaches capacity when the area’s density exceeds 9.4 acres of parkland per 1,000 people, 
when PARD receives notifications of chronically overcrowded park facilities, or when park 
facilities cannot be maintained at a level that protects the health, safety and welfare of its 
users due to overuse. 
 
For more information on the Deficient Park Area Map please see code interpretation 
CI2020-1001 Park Deficiency as a Factor in Requiring Land or Fees 
 
  



 

TO:   Development community 
     
FROM:  Randy Scott, Park Planning Program Manager 
 
DATE:  April 16, 2020 
 
SUBJECT:  Parkland Dedication Code Interpretation 
_______________________________________________________________ 
 
INTERPRETATION NUMBER: CI2020-1005 
     
TITLE:  Providing Increased Connectivity with Existing Parks as a Factor in 

Requiring Land or Fees 
 
CODE SECTION: § 25-1-605 - FEE IN-LIEU OF PARKLAND DEDICATION (B) 
 
PURPOSE:  What does it mean for a site to be needed to provide increased 
connectivity with existing or planned parks or recreational amenities and how will it 
affect a determination of parkland dedication or fees-in-lieu? 
 
Sites subject to parkland dedication may owe land if this land needed to provide increased 
connectivity with existing or planned parks or recreational amenities. In some cases an area 
can be deficient due to lack of access to an existing park. Adding an access point or trail 
through a development provides increased access to parkland. One example would be a 
pedestrian trail to divide a long block that would otherwise be a barrier to accessing nearby 
or adjacent parkland.  In other cases, the site may be a critical piece in a planned trail 
network.  
 
In cases where connectivity to an existing park is the only consideration, PARD may 
consider a dedication less than 15% of the site in the Urban Core so long as the area to be 
dedicated is sufficient for PARD to construct a trail outside of the floodplain. 
 
If the land is dedicated for connectivity, the developer may use their park development fee to 
construct a minimum 8’ wide concrete trail and other appurtenances. The width, cost and 
material surface of the trail must be approved by PARD prior to the approval of the 
development application. 
 
For more information on sites adjacent to parkland please see code interpretation CI2020-
1002 Park Adjacency as a Factor in Requiring Land or Fees 
 



 

TO:   Development community 
 

FROM:  Randy Scott, Park Planning Program Manager 
 
DATE: July 27, 2021 
 
SUBJECT:  Parkland Dedication Code Interpretation 
_______________________________________________________________ 
 
INTERPRETATION NUMBER:  CI2020-1006 

 
TITLE:  Specificity of Early Determination Letters 
 
CODE SECTION: § 25-1-605 - FEE IN-LIEU OF PARKLAND DEDICATION (C) 
 
PURPOSE:  What can be specified in the parkland dedication early determination 

letters? Can the letters specify parkland dedication requirements 
beyond whether fees will be authorized? 

 
PARD is authorized to issue parkland early determinations (PEDs) to applicants at a pre-
submittal stage per § 25-1-605 (C). Currently, the code states that these are determinations 
of whether fees in-lieu of land or dedication of land will be required. It does not specify that 
PEDs will include standards, designs, or configuration of any such dedicated parkland. In 
the interest of assisting applicants, and getting park planning underway, PARD can provide 
informal, non-binding comments on concepts and sketches; however, such comments may 
not be included in a PED letter as binding.  
 
If the PED letter states that parkland dedication is required, PARD suggests a meeting or 
informal discussion with applicants to consider the site and proposed development, as well 
as natural features and more. If after these discussions, the applicant would like to receive 
more formal comments, PARD recommends either the Concept Site Plan or Project 
Assessment. Such applications provide detailed comments, and involve all disciplines, and 
in this way, PARD reviewers will have greater context in order to issue more detailed 
comments.   
 
  



 

TO:   Development community 
 

FROM:  Randy Scott, Park Planning Program Manager 
 
DATE: November 8, 2021 
 
SUBJECT:  Parkland Dedication Code Interpretation 
_______________________________________________________________ 
 
INTERPRETATION NUMBER:  CI2020-1007 

 
TITLE:  Fifteen Percent Gross Site Area Cap in Urban Core 
 
CODE SECTION: § 25-1-602 - DEDICATION OF PARKLAND (J) 
 
PURPOSE:  How is parkland calculated when determining the fifteen percent gross 

site area cap? 
 
This section of code states that: 

“the amount of parkland required to be dedicated within the Parkland Dedication 
Urban Core may not exceed 15% of gross site area for the development required to 
provide the dedication except upon consent of the applicant or as authorized under 
this subsection.” 

 
The amount of “dedicated parkland” provided by a development is inclusive of the assigned 
crediting as laid out in Code Section § 25-1-603 and PDOP 14.3.8.  

Parkland is defined and credited in the context of the entire article of the City Code. The 
credited value of parkland is established in Section § 25-1-603 Subsection (C)1, as well as in 
the Parkland Dedication Operation Procedures (PDOP) under § 14.3.82. 

This crediting accounts for the develop-ability of the land, and for the impacts to recreational 
value that certain encumbrances have on said land (such as the 25-year floodplain). This 
crediting system affects how developments are “fulfilling the requirements of this article” 
[emphasis added] per § 25-1-603 Subsection (C), and how developments are “meeting the 
parkland dedication requirement under City Code 25-1-602”.  As such, the amount of 
“dedicated parkland” provided by a development is inclusive of the assigned crediting as laid 
out in Code Section § 25-1-603 and PDOP 14.3.8. 

Thus, the cap establishes the amount of required net parkland acreage as it relates to the 
gross area of the site under development, but does not otherwise affect the credit assigned 
to proposed parkland, or the gross park acreage.  

 
 
 



 

Example 
A ten acre site is being redeveloped in the urban core. Three acres are in the 100-year 
floodplain. The development proposes 500 dwelling units. In all, the development owes 
approximately 8 acres of parkland - see § 25-1-602 (E) and (F) for calculating required 
parkland.  
 
Fifteen percent of the gross site area equals 1.5 acres, thereby establishing the amount of 
required parkland, with the rest to be fulfilled through fees in-lieu. PARD requires that the 
floodplain is to be dedicated. Because the floodplain is only worth fifty percent credit, its 3 
acres equal 1.5 acres of parkland. Therefore, PARD has not exceeded the fifteen percent 
cap, since the 3 acres of floodplain only equal 1.5 acres of parkland as authorized under 25-
1-603 (C). 

 

Endnotes: 
1 25-1-603 (C)Unless otherwise required under the Parkland Dedication Operating Procedures, fifty 
percent of acreage in the 100 year floodplain that is dedicated as parkland may be credited toward 
fulfilling the requirements of this article if any adjoining land within the 25 year floodplain is also 
dedicated as parkland. The land within the 25 year floodplain may not be credited toward fulfilling the 
requirements of this article. 
 
2 PDOP 14.3.8 (A) This subsection describes the circumstances in which PARD will count an acre of 
land at 50% credit for purposes of meeting the parkland dedication requirement under City Code § 
25-1-602 (Dedication of Parkland).” 
 

.   


